طراحی تجربه کاربری(UX) و رابط کاربری (UI)

طراحی تجربه کاربری(UX) و رابط کاربری (UI)

تجربه کاربری UX به معنای تجربیات کاربر در مورد استفاده از یک محصول یا سرویس خاص است. به بیانی دیگر، UX همان اثری است که در ذهن کاربران باقی می ماند. نخستین بار در تاریخ، فردریک وینسلو تیلور اولین پژوهش تجربه کاربری را انجام داد که در مورد تعامل کاربران با ابزارهایشان بود. 

طراحی تجربه کاربری (UX) فرآیند ایجاد محصولی است که تجربیاتی قابل درک و مرتبط با محصول را برای کاربران ایجاد می کند.

طراحی تجربه کاربری” اغلب به جای اصطلاحاتی مانند “طراحی رابط کاربری” و “طراحی کاربردپذیری” استفاده می شود. علاوه بر اینکه کاربردپذیری و رابط کاربری جنبه های مهمی از طراحی UX هستند، زیر مجموعه آن هم به حساب می آیند.

به طور کلی طراحی UX شامل مجموعه ای گسترده از مباحث دیگر نیز می شود. در واقع تجربه کاربری علاوه بر رابط کاربری و کاربردپذیری، بخش های بسیار دیگری را نیز مانند برندینگ، طراحی و… را شامل می شود.

طراح تجربه‌ کاربری فردی است که تجربه‌های خوب و بد کاربران را ارزیابی می کند و دقیقا نیاز‌های آنها را شناسایی می کند و برای حل مسائل آنها راهکار پیدا می کند. وظیفه این اشخاص، ارائه خدمات یا محصولات مورد پسند، ارزشمند، کارآمد، قابل استفاده، در دسترس و معتبر است.

در طراحی تجربه کاربری حالت‌های مختلف فعالیت های کاربران یک وبسایت یا اپلیکیشن در قالب سناریوهای مختلف در نظر گرفته می‌شود و بهترین و راحت ترین راهکار برای آن تعریف می‌شود. در تعریف این راهکارها غالبا کاربر در مرکز توجه قرار گرفته (User Centered Design) و حتی به احساسات، عادات رفتاری و شخصیت او نیز توجه می‌شود.

از مسائلی که در طراحی تجربه کاربری به آنها توجه می شود می توان به نقشه سایت، طراحی رابط کاربری (رنگ‌های معنادار، چیدمان کاربردی، ترتیب و شکل گزینه‌ها،…)، برنامه‌نویسی (روند ثبت نام، شیوه ذخیره‌سازی اطلاعات کاربر، مراحل خریدو…)، محتوای متنی و تصویری (عناوین بخش ها، وضوح نوشته‌ها و توضیحات، تصاویر راهنما و…)، و حتی در استراتژی‌ و بخش های عملیاتی وبسایت (مانند شیوه ارسال کالا در سایت های فروشگاهی) اشاره کرد.

فواید یک تجربه کاربری خوب چیست؟

  • آسان تر شدن استفاده از تکنولوژی
  • پایین آمدن خطاهای کاربری
  • افزایش استفاده از تکنولوژی
  • مصرف مجدد محصول توسط کاربران
  • کاهش هزینه ها در توسعه محصول
  • افزایش فروش محصول
  • کاهش هزینه های پشتیبانی

مراحل طراحی تجربه کاربری :

اولین مرحله در طراحی تجربه کاربری، تحقیق در مورد کاربر یا User Research است. User Research شامل تحقیقات میدانی و مطالعات آماری مخاطبان بالقوه و بالفعل یک محصول مثل وبسایت و اپلیکیشن است و شامل تدوین پرسشنامه، توزیع و گردآوری پاسخ مخاطبان به آنها و تحلیل آماری داده‌های آن است.

مرحله بعد در طراحی UX، تقسیم‌بندی کاربران یا Users Segmentation است. در این مرحله کاربران را بر مبنای اطلاعات جمع آوری شده در نمونه آماری و بر اساس نوع رفتار کاربری و نیازهای آنها دسته‌بندی کرده و با استفاده از مدل STP گروه‌های هدف تعریف و اولویت بندی می‌شوند.

در مرحله بعد برای تجمیع نتایج و قابل فهم تر شدن راهکارها، به نمایندگی از هر گروه از مخاطبان یک پرسونا (UX Persona) تعریف می‌شود.پرسوناها شخصیت‌های فرضی هستند که ویژگی‌های فردی و کاربری آنها در بخش قابل توجهی از مخاطبان مشترک است.

پس از آن مشخصات پرسوناها در قالب شناسنامه‌های کاربری تدوین شده و نوع تعامل آنها با وبسایت یا اپلیکیشن شرح داده می‌شود. سپس سناریوهای کاربری هر پرسونا با توجه به تجمیع اطلاعات تعریف می‌شود تا روندها و جریان‌های کاربری (Workflow) بر مبنای نیاز انواع مخاطبان و کاربران طراحی شود.

در مرحله آخر با در نظر گرفتن نتایج User Research و سناریوهای تجربه کاربری، ساختار کلی صفحات مختلف وبسایت یا اپلیکیشن به شکل Wireframe طراحی شده و تمام مسیرهای دسترسی و تعامل کاربران در یک Workflow طراحی و پیش‌بینی می‌شود.

با این شیوه علاوه بر آنکه المان‌های طراحی رابط کاربری نظیر ترکیب‌بندی، رنگ‌ها، محتوا و… در راستای نیاز کاربران طراحی می‌گردد، شیوه تعامل کاربران با سیستم (HCI) نیز بر اساس سناریوهای مختلف تحلیل و در طراحی بخش ها و صفحات مختلف در نظر گرفته می‌شود.

ابزارهای طراحی UX و UI زیادی وجود دارد. شما از چه ابزارهایی برای طراحی UX و UI استفاده می کنید؟ به نظر شما بهترین ابزارهای طراحی Wireframe، طرح های اولیه، تست کاربر و… کدام ابزارها هستند؟

از آنجایی که تعداد ابزارهای طراحی UX و UI بسیار زیاد می باشد، انتخاب بهترین ها از میان آنها کاری بسیار دشوار و طاقت فرساست !

بدون پرداختن به مقدمه بیشتر به سراغ معرفی این ابزارهای فوق العاده برویم. ابزارهایی که در سال ۲۰۱۹ می توانند برای طراحی تجربه کاربری و طراحی رابط کاربری کمک بسیار زیادی به شما کنند :

1- MindManager

 MindManager
MindManager

مدیریت بصری اطلاعات نیازمند یک نقشه ذهنی است. اگر می خواهید در مورد طرح ها و ایده های خود یک طوفان فکری ایجاد کنید و از میان آنها مناسب ترین گزینه را انتخاب کنید، نیاز به چنین ابزاری خواهید داشت. MindManager در واقع به تیم طراحی شما کمک می کند تا نقشه ذهنی خود را بر روی آن پیاده سازی کنند.

2- Mason

Mason
Mason

استفاده از مدل ها و نمونه های اولیه در تمامی صنایع روز به روز در حال افزایش است. در حوزه طراحی وب این رشد بسیار چشم گیرتر از سایر حوزه هاست. ابزار Mason به شما کمک می دهد تا ویژگی های نرم افزاری و دیجیتالی را در سطح کامپوننت هایی طراحی کنید که دیگر نیازی به رسم نمونه اولیه، مدل ها و غیره نداشته باشید.

به عبارت دیگر با استفاده از این ابزار، محصول نهایی دقیقا بر اساس اندازه هایی است که شما ایجاد کرده اید. نکته جالب توجه در مورد این ابزار این است که نیازی به داشتن دانش برنامه نویسی برای کار کردن با آن ندارید.

طراحی تجربه کاربری به کمک Mason به لطف رویکرد طراحی فوق العاده ای که دارد بسیار ساده می باشد. نگهداری و تغییر المان ها و کامپوننت های آماده بسیار ساده است. فقط کافیست در بخش سازنده (Builder) این ابزار عملیاتی را که می خواهید انجام دهید و در نهایت آن را منتشر کنید.

با استفاده از Mason می توانید صفحات ثبت نام و ورود، فیدهای خبری و… را بدون نوشتن حتی یک خط کد طراحی کنید !

3- Overflow

Overflow
Overflow

برای ایجاد یک سفر شگفت انگیز برای کاربر در یک اپلیکیشن، نیاز است تا طراح اپلیکیشن نقاط مختلف آن را به خوبی به یکدیگر متصل کرده باشد. با این کار می توان به کاربران یک درک کامل از نحوه استفاده و کار با اپلیکیشن داد.

Overflow ابزار قدرتمندی است که به شما این امکان را می دهد تا دیاگرام های مربوط به جریانات کاربران خود را به راحتی در آن طراحی کنید و در نههایت باعث ایجاد یک تجربه کاربری فوق العاده در کاربران شوید.

4- Smartdraw

 Smartdraw
Smartdraw

smartdraw یک ابزار فوق العاده برای طراحی فلوچارت ها و دیاگرام هاست. به کمک این ابزار می توانید در هر مرورگری به طراحی فلوچارت و طراحی دیاگرام بپردازید. همچنین این ابزار دارای نسخه ویندوز می باشد که برای امنیت بیشتر می توانید از آن نیز استفاده کنید.

در این نرم افزار هزاران Template وجود دارد که با ایجاد کمی تغییر در آنها می توانید از آنها استفاده کنید. کار با این ابزار به اندازه ای ساده می باشد که طراحان تازه کار نیز می توانند به راحتی با آن کار کنند.

5- AdobeXD

AdobeXD
AdobeXD

ابزار شماره ۵ از مجموعه ابزارهای طراحی UX و UI ابزار AdobeXD می باشد. ابر شرکت Adobe را به طور قطع تمام طراحان به خوبی می شناسند. ابزار AdobeXD نیز یکی دیگر از مخلوقات شگفت انگیز این کمپانی موفق می باشد. AdobeXD از نرم افزارهای Photoshop و illustrator پشتیبانی می کند و به همین دلیل طراحانی که در گذشته از این نرم افزارها برای طراحی استفاده می کردند می توانند به راحتی با آن ارتباط برقرار کنند.

این ابزار که مخفف عبارت Experience Design می باشد به طور اختصاصی برای طراحان گرافیک وبسایت ها و اپلیکیشن ها طراحی و تولید شده تا طراحان به راحتی بتوانند یک تجربه کاربری فوق العاده را برای کاربران خود طراحی کنند.

نکته جالب توجه این است که شرکت سازنده این نرم افزار استفاده از آن را برای عموم رایگان اعلام کرده است و فقط برای به اشتراک گذاری طرح ها با دیگران باید هزینه ای جزئی پرداخت شود.

6- UXPin

 UXPin
UXPin

ابزار UXPin ابزاری فوق العاده برای سرعت بخشیدن به فرآیندهای تولید نمونه اولیه در شرکت هاست. این ابزار تیم ها را قادر می سازد تا نمونه های اولیه خود را قبل از ورود به فرآیند توسعه، طراحی و آزمایش کنند.

این ابزار یک راه حل مبتنی بر سیستم طراحی ارائه می کند که شما می توانید به کمک آن در بین المان های مختلف رابط کاربری سازگاری ایجاد کنید و چون هر کامپوننت در رابط کاربری می تواند از طریق یک قطعه کد مستندسازی شود، بنابراین می توانید خیلی سریع تر و آسان تر محصولات خود را طراحی و آزمایش کنید.

7- Mockplus

 7- Mockplus
7- Mockplus

mockplus ابزاری بسیار مناسب برای طراحی پروتوتایپ (Prototype) است. ساخت طرح اولیه به کمک این ابزار بسیار ساده تر از ساخت طرح اولیه در نرم افزارهایی مانند فتوشاپ و ایلوستریتور می باشد.

در این ابزار به راحتی و با امکان کشیدن و رها کردن المان ها می توان در کمترین زمان به طرح مورد نظر رسید. در ورژن ۳٫۴ این ابزار قابلیت های جدیدی مانند نمایش چرخش طراحی، تکرار کننده و… اضافه شده است.

8- Creately

Creately
Creately

Creately یک ابزار فوق العاده برای طراحی دیاگرام ها و فلوچارت هاست که با توجه به امکاناتی که در اختیار طراحان قرار می دهد، کار با آن بسیار ساده و سریع می باشد. در این ابزار بیش از ۱۰۰۰ قالب آماده وجود دارد که توسط طراحانی حرفه ای ایجاد شده اند و شما می توانید به راحتی از آنها استفاده کنید!

9- Visio

Visio
Visio

Visio که یکی از محصولات کمپانی بزرگی Office می باشد، ابزاری فوق العاده است که می توانید به کمک آن اطلاعات پیچیده و سردرگم را به وسیله دیاگرام های به هم متصل سازماندهی کنید.

طراحی های داخل ویزیو به راحتی می توانند به نرم افزارهای دیگر این کمپانی مانند Microsoft Excel، Microsoft Excel Services ،Microsoft SharePoint Lists متصل شوند.

10-InVision

InVision
InVision

InVision ابزار شماره ۱۰ از مجموعه ابزارهای طراحی UX و UI ابزار اینویژن می باشد. به کمک InVision می توانید برای اپلیکیشن یا وبسایت خود به اصطلاح اسکچ بزنید و Prototype بسازید. همچنین می توانید طرح های خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.

به دلیل امکانات و ویژگی های گسترده ای که در این نرم افزار موجود می باشد، شرکت های بزرگی مانند IBM و Airbnb از آن استفاده می کنند.

11- PowerMockup

PowerMockup
PowerMockup

به کمک powermockup می توانید به راحتی و با انتخاب اشکال مختلف نمونه های اولیه خود را طراحی کنید. این ابزار قدرتمند که در واقع یک پلاگین بزرگ و در حال رشد برای پاورپوینت می باشد، دارای قابلیت کشیدن و رها کردن المان هاست که کار طراحی را بسیار ساده و روان می کند. همچنین می توانید از اسلایدشوها و انیمیشن های پاورپوینت برای افزایش تعامل پروژه خود نیز بهره ببرید.

12- Axure

 Axure
Axure

Axure RP نرم افزاری تحت ویندوز می باشد که طراحان حرفه ای بسیاری از آن برای طراحی UX و همچنین طراحی UI استفاده می کنند. به کمک این ابزار می توان به راحتی دیاگرام ها، مستندسازی و طراحی های Interactive را ایجاد کرد.

این نرم افزار یکی از جامع ترین برنامه های ساخت پروتوتایپ می باشد که می توانید در آن صفحات گوناگون اپلیکیشن یا وبسایت خود را به راحتی و به سرعت طراحی کنید و از آن ها خروجی HTML بگیرید. (کار با این این نرم افزار با توجه به اینکه بسیار کامل می باشد کمی دشوارتر از سایر ابزارهاست.)

13- Visual Inspector

 Visual Inspector
Visual Inspector

این ابزار فوق العاده به شما این امکان را می دهد تا به طور دقیق مشکلات رابط کاربری وبسایت خود را بررسی و به راحتی برطرف کنید. برای استفاده از این ابزار نیازی به کدنویسی نخواهید داشت و تنها در عرض چند ثانیه می توانید آن را پیاده سازی و اجرا کنید.

این ابزار با تمامی وبسایت ها از جمله وبسایت های WordPress، Html و… سازگاری دارد و به سادگی می توانید از آن استفاده کنید. (هزینه دسترسی کامل و بدون محدودیت زمانی به Visual Inspector برابر ۴۹ دلار می باشد که استفاده از آن برای شرکت های بزرگ در ایران قابل توجیه می باشد.)

14- Sketch

 Sketch
Sketch

Sketch ابزاری معروف و نام آشناست که طراحان در محیط Mac OSX به کمک آن می توانند طراحی رابط کاربری، طراحی وبسایت، طراحی آیکون و… انجام دهند. اسکچ شباهت بسیار زیادی به فتوشاپ و ایلوستریتور دارد و در عین حال نسبت به این دو نرم افزار در حوزه تجربه کاربری دارای انعطاف و امکانات بیشتری است.

از دیگر امکانات این ابزار می توان به انطباق خودکار اشکال برداری (Vector)، ایجاد خودکار لایه جدید برای ساخت اشیاء و همچنین امکان export لایه ها و انتقال آنها به بیرون از برنامه اشاره کرد.

15- Fluid UI

 Fluid UI
Fluid UI

Fluid UI مناسب برای نمونه سازی، مدل سازی و تولید Wireframeهاست که امکاناتی را برای تیم های طراحی نیز در نظر گرفته است. در این ابزار کتابخانه ای بسیار بزرگ از کامپوننت های مختلف برای اپلیکیشن های مختلف وجود دارد. همچنین کاربران در این ابزار می توانند از طریق چت و گفتگو آنلاین با دیگر افراد تیم در ارتباط و تعامل باشند.

16- UserTesting

UserTesting
UserTesting

ابزار شماره ۱۶ از مجموعه ابزارهای طراحی UX و UI ابزار UserTesting می باشد. تست کاربردپذیری یا Usability testing ارزیابی رفتار کاربران در مقابل استفاده از محصول می باشد که می توان با انجام آن تجربه کاربری موجود را به طرز چشم گیری افزایش داد.

UserTesting ابزاری آنلاین جهت تست کاربردپذیری است که به کمک آن می توان رفتار کاربران را ضبظ و مشاهده کنید ! بنابراین به سادگی می توانید رفتار کاربر خود را در برابر وبسایت یا اپلیکیشن خود مورد تست بررسی قرار دهید و اقدامات لازم برای اعمال تغییر در طراحی را انجام دهید.

17- Marvel

Marvel
Marvel

این ابزار فوق العاده به شما کمک می کند تا طرح های اولیه خود را به طرح هایی کامل و جذاب مبدل کنید. در مارول شما می توانید طرح های خود را به طور آزمایشی اجرا کنید و نظر دیگران را در مورد طراحی خود جویا شوید.

marvel با فرمت psd کاملا سازگار می باشد و به شما این امکان را می دهد تا طرح های psd خودتان را به طور مستقیم بر روی این پلتفرم آپلود و سپس از آنها استفاده کنید.

18- Proto.io

 Proto.io
Proto.io

به کمک ابزار Proto می توانید وایرفریم های متعددی طراحی کنید، طرح ها و نمونه های بصری متنوعی برای اپلیکیشن خود ایجاد کنید و همچنین طرح های خود را روی دستگاه های مختلف تست و بررسی کنید.

در این ابزار کاربران می توانند از ترنزیشن های سریع صفحات، تغییر جهت ها و حرکات لمسی بر روی تمام دستگاه های اندرویدی و آی او اسی برای بررسی طرح خود استفاده کنند.

همچنین به کمک این ابزار قادر خواهید بود تا طرح های خود را با دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.

19- Zeplin

zeplin در واقع یک پلاگین و اپلیکیشن تحت وب می باشد که با هدف کمک به طراحان UX و UI بوجود آمده است. این اپلیکیشن علاوه بر این که باعث کاهش زمان اجرای طرح ها و کمتر شدن تعداد بررسی ها توسط دولپرها می شود، باعث اجرای کامل طرح ها نیز می شود.

استفاده از این ابزار به دلیل عملکرد ساده ای که دارد بسیار راحت می باشد. زپلین با یک کلیک می تواند مشخصات طرح شما را لیست کند ! فقط باید طرح های خود را بر روی آن آپلود کنید و کمی منتظر بمانید تا فهرستی از مشخصات طرح را برای شما آماده کند.

این ابزار علاوه بر اینکه با Sketch سازگاری دارد، روی تمام پلتفرم های ویندوز، مک و وب قابل استفاده می باشد.

20- JustInMind

JustInMind
JustInMind

JustInMind ابزار آخر از مجموعه ابزارهای طراحی UX و UI می باشد. این ابزار یک اپلیکیشن سریع برای طراحی تجربه کاربری و رابط کاربری اپلیکیشن ها و موبایل هاست که در سال ۲۰۰۸ بوجود آمده است.

این ابزار از یک کتابخانه بزرگ ویجت (widget library) برخوردار است که به کمک آن فایل های ویدیویی و تصویری، فایل های Html و داده ها و محتواهای آنلاین و آفلاین را در اختیار کاربران خود قرار می دهد.

این ابزار هم مانند اکثر ابزارهای طراحی UX و UI امکان اشتراک گذاری طرح ها با دیگران را در اختیار کاربران خود قرار داده است.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.